“Twee werelden bewoon ik”

Een man met een grote verzameling boeken, dichtbundels en muziek. Een man met een fascinatie voor vroeger tijden, liefde voor de kunsten en een schat aan kennis. Een man die staat te popelen om dat alles met ons te delen. Hij bekijkt de ene bundel, bladert door de ander, springt op en ... vertelt. Vergezeld door een zangeres en een luitist trekt hij het publiek mee, de levens in van twee buitengewone 17e-eeuwers.

Gefascineerd door de muziek en het leven van Francesca Caccini alsook door het tijdsgewricht en de samenleving waarin zij leefde, ontstond de wens om een muziektheater project op te zetten, en Francesca zodoende bij een breder publiek te introduceren. Om een verband te leggen met onze toenmalige Gouden Eeuw, werd een tweede hoofdfiguur gekozen, in de persoon van Constantijn Huygens.

Om onbekende barokmuziek aantrekkelijk te maken voor een breed publiek, is meer nodig dan de muziek, en musici, alleen. De verteller brengt interactie met het publiek, humor en aanstekelijke commentaren en anekdotes. Hij plaatst Constantijn Huygens naast de vroeg- Italiaanse barokmuziek en brengt Caccini op die manier dichter bij onze eigen geschiedenis. Om de intimiteit te benadrukken noemen wij dit een kamermuzikale voorstelling.

Door de muziek van Francesca (en van Huygens) te laten klinken en gedichten van Huygens ten gehore te brengen plaatsen we deze twee bijzondere mensen naast elkaar. Den Haag en Florence, noord en zuid. Dit streven weerklinkt in de keuze van de titel “Twee werelden bewoon ik” ; de eerste zin uit een gedicht van Constantijn Huygens. Door gebruik te maken van historische feiten, omstandigheden en anekdotes worden deze twee mensen op een verrassende, maar eigenlijk volkomen logische manier met elkaar verbonden.

Hoe ver hun levens geografisch ook uit elkaar lagen, er was meer dat hen bond, dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. De grote liefde voor muziek is daarbij het belangrijkst, maar hun beider intellectuele opvoeding , hun omgang met politici en heersers van hun tijd en hun contacten met beroemde tijdgenoten als Descartes, Rembrandt, Galileï en Monteverdi blijken grote overeenkomsten te zijn. Het is in het geheel niet ondenkbaar dat Huygens van Francesca zou hebben gehoord; hij had een grote interesse in ontwikkelingen in de muziek en correspondeerde uitvoerig met buitenlandse componisten. Zijn bezoek aan Venetië, twee jaar na het verschijnen van Francesca’s bundel “Il primo Libro delle Musiche”, en zijn uitstekende beheersing van het Italiaans maken een correspondentie met haar best voorstelbaar.

De voorstelling wordt gespeeld door Felix-Jan Kuypers, acteur, Henriette Feith, sopraan en David van Ooijen, luit. Script en regie: Noortje Braat.

Twee werelden bewoon ik is een flexibele voorstelling die met drie uitvoerenden en een minimum aan rekwisieten op vele locaties kan worden gespeeld. De duur van de voorstelling is één uur en 15 minuten.

Voor een indruk van de muziek van Francesca Caccini kunt u naar audio gaan, waar u fragmenten van de cd “La Cecchina” delle Musiche” (1618) kunt beluisteren.

Enkele reacties uit het publiek:

‘Twee werelden bewoon ik’, is een fascinerende belevenis. Constantijn Huygens’ levensverhaal krijgt er in deze voorstelling een dimensie bij: de wereld van muziek en liefde. Huygens droomt ervan en door Francesca Caccini wordt zij werkelijkheid. Haar liederen – door Henriette Feith en David van Ooijen schitterend uitgevoerd – passen wonderwel bij Huygens’ brieven en gedichten die Felix-Jan Kuypers met veel elan brengt. Dit kamermuziekspel onder regie van Noortje Braat boeit van begin tot eind. Zeer aan te raden aan iedereen die houdt van muziek en liefde en zich wil laten meevoeren naar de Gouden Eeuw van Huygens.’

Dr. Ad Leerintveld
Conservator Moderne Handschriften Koninklijke Bibliotheek

"Fantastisch geslaagde voorstelling!"

"Wat een mooie kleine voorstelling op deze prachtige locatie. Schitterende zang van Henriette Feith, prachtige muziek van David van Ooijen en Felix-Jan Kuypers was een heerlijke verteller. Mijn complimenten voor allen."

Agenda

Zaterdag 13 juni 2015
20:00

Cultuurvereniging Toegift, Amersfoort


Zondag 25 januari 2015
20:00

Cultuurpodium Porgy en Bess, Terneuzen


Zondag 25 mei 2014
middag

Huygensmuseum Hofwijck, Voorburg


Zaterdag 24 mei 2014
avond

Huygensmuseum Hofwijck, Voorburg


Zaterdag 2 november
avond

Huiskamervoorstelling, Den Haag


Vrijdag 1 november
20:15

Theater De Instee, Zuidsingel 45a, Amersfoort


Zondag 27 oktober
15:30

Première tijdens het Leonardo Festival, MuzyQ, Amsterdam

Kaarten voor deze voorstelling kunt U boeken bij Ticketscript.


Zondag 22 september
15:00

De Zwolse Muziekkamer, Zwolle


Zaterdag 21 september
17:00

Amsterdam


Vrijdag 23 augustus
avond

Theater De Instee, Zuidsingel 45a, Amersfoort


augustus / september 2013

repetities

Organisatie, informatie & Boekingen

Henriette Feith
06-48477245
stichtingpassacaglia@gmail.com

Deze productie wordt ondersteund door Stichting Passacaglia, Amersfoort KvK 56969376,
en mede gerealiseerd door de Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel, het Fentener van Vlissingen Fonds en het kf Heinfonds.

Foto's: René Dissel


Twee werelden bewoon ik